Sự khác nhau giữa hệ thống lập kế hoạch nguồn lực doanh nghiệp (ERP) và Hệ thống điều hành sản xuất (MES) là gì? Đây là câu hỏi được nhiều nhà quản lý doanh nghiệp quan tâm và thời gian qua cũng có khá nhiều nhầm lẫn trong 2 khái niệm này, nhất là trong thời điểm hầu như các Doanh nghiệp đều đang xem xét triển khai ERP có tích hợp phân hệ quản lý sản xuất.

Hệ thống điều hành sản xuất (MES)

MES là hệ thống máy tính được sử dụng trong sản xuất , để theo dõi và ghi chép việc chuyển đổi nguyên liệu thô thành hàng hóa thành phẩm. MES cung cấp thông tin giúp các nhà sản xuất ra quyết định sản xuất hiểu được các điều kiện hiện tại trên khu vực sản xuất có thể được tối ưu hóa để cải thiện sản lượng sản xuất như thế nào. MES hoạt động trong thời gian thực để cho phép kiểm soát nhiều yếu tố của quá trình sản xuất (ví dụ: đầu vào, nhân sự, máy móc và các dịch vụ hỗ trợ).

Hệ thống MES và ERP

Hệ thống điều hành sản xuất (MES) có thể hoạt động trên nhiều lĩnh vực chức năng, ví dụ: quản lý các định nghĩa sản phẩm trong vòng đời sản phẩm , lập kế hoạch tài nguyên , thực hiện lệnh và gửi, phân tích sản xuất và quản lý downtime cho hiệu quả thiết bị tổng thể (OEE), Chất lượng sản phẩm hoặc theo dõi tài liệu và dấu vết .

MES tạo bản ghi lại của sản xuất, thu thập dữ liệu, quy trình và kết quả của quá trình sản xuất. Điều này có thể đặc biệt quan trọng trong các ngành công nghiệp được quy định, chẳng hạn như thực phẩm và đồ uống hoặc dược phẩm, nơi tài liệu và bằng chứng về quy trình, sự kiện và hành động có thể được yêu cầu.

MES có thể được xem như là một bước trung gian giữa, một mặt, một hệ thống hoạch định nguồn lực doanh nghiệp (ERP), và một hệ thống kiểm soát giám sát và thu thập dữ liệu (SCADA) hoặc hệ thống điều khiển quá trình trên khác; mặc dù trong lịch sử, ranh giới chính xác đã biến động.

Chức năng được mong đợi từ MES

Tóm lại, phần mềm MES nhằm cung cấp hỗ trợ nhà điều hành, lập kế hoạch sản xuất, khả năng theo dõi phả hệ và khả năng hiển thị chính xác, thời gian thực vào hiệu suất sản xuất.

Kết quả là phần mềm đó có thể mang lại những lợi ích sau cho một tổ chức:

 • Loại bỏ giấy tờ trong các phòng ban của sản xuất
 • Giảm sai sót (và do đó giảm lãng phí và làm lại)
 • Vị trí dễ dàng hơn về nguyên nhân của sự cố
 • Giảm thời gian nhập thủ công
 • Giảm chu kỳ thời gian (và do đó tăng năng suất và thông lượng)
 • Sử dụng hiệu quả thiết bị
 • Cải tiến kế hoạch và lịch trình được sắp xếp hợp lý (cho phép xử lý tốt hơn các đơn đặt hàng cao điểm và cải thiện tỷ lệ phân phối đúng giờ)
 • Giảm số lần đặt hàng lại do lỗi
 • Giảm chi phí tuân thủ quy định

Hệ thống điều hành sản xuất (MES)  tập trung hoàn toàn vào khía cạnh sản xuất của một doanh nghiệp, và kết quả là chức năng của nó không mở rộng để bao gồm các lĩnh vực như quản lý quan hệ tài chính hoặc khách hàng.

Ví dụ, một hệ thống thực thi sản xuất – MES sẽ cho bạn biết khi một mặt hàng đã sẵn sàng để vận chuyển nhưng sẽ không tự động xử lý bất kỳ hóa đơn nào hoặc cập nhật hồ sơ khách hàng.

Để liên kết các sự kiện khu vực sản xuất với các sự kiện kinh doanh, bán hàng, mua hàng và chăm sóc khách hàng cũng như là tài chính kế toán, chúng ta cần ERP – 1 hệ thống Lập kế hoạch nguồn lực doanh nghiệp (ERP).

Hệ thống hoạch địch nguồn lực doanh nghiệp (ERP)

Phần mềm ERP bao gồm tập hợp các mô-đun cùng nhau tự động hóa các chức năng quản trị kinh doanh của một doanh nghiệp. ERP là một công cụ chiến lược giúp tổ chức cải thiện hoạt động và quản lý bằng cách tích hợp các quy trình kinh doanh và giúp tối ưu hóa việc phân bổ. các tài nguyên có sẵn. Các hệ thống này cho phép tổ chức hiểu rõ hơn về hoạt động kinh doanh, nguồn lực trực tiếp và kế hoạch cho tương lai.

Một hệ thống ERP tích hợp thực sự được thiết kế để sử dụng một cơ sở dữ liệu thống nhất, giúp tăng cường giao tiếp giữa tất cả các chức năng và mô-đun. Điều này có nghĩa rằng, không giống như phần mềm MES truyền thống, ERP cung cấp khả năng cộng tác trên toàn doanh nghiệp và khả năng báo cáo theo thời gian thực.

Có rất nhiều giải pháp ERP trên thị trường có thể điểm qua một số giải pháp tại Việt Nam từ lớn đến nhỏ như: Oracle NetSuite Cloud ERP, SAP S4 HANA, Oracle EBS, Microsoft Dynamics Ax, Epicor, Info,… Xu hướng hiện nay các doanh nghiệp ưu tiên chọn ERP trên công nghệ điện toán đám mây (Cloud ERP) do lợi thế về giàu tính năng, an toàn dữ liệu, chi phí đầu tư hợp lý, triển khai nhanh và nhanh chóng đem lại hiệu quả tăng trưởng cho doanh nghiệp. (xem 10 điều cần biết về ERP)

Chức năng của ERP : Theo định nghĩa của nó, ERP có thể hỗ trợ quản lý tài nguyên trên toàn bộ doanh nghiệp, đảm bảo hiệu quả cao hơn, cải thiện khả năng sinh lời và khả năng cạnh tranh.

Tóm lại, một hệ thống ERP tốt có thể:

 • Kết nối các hoạt động sản xuất với toàn bộ tổ chức
 • Giảm dữ liệu đầu vào, cải thiện hiệu quả và giảm các lỗi thủ công
 • Cải thiện dịch vụ khách hàng
 • Cho phép xem và báo cáo toàn doanh nghiệp để cho phép đưa ra quyết định sáng suốt và tốt hơn
 • Cải thiện sự cộng tác nội bộ cũng như với các nhà cung cấp và khách hàng
 • Tăng khả năng hiển thị của các hoạt động kinh doanh và kiểm soát chi phí
 • Cung cấp một phương tiện hiệu quả để dịch các mục tiêu kinh doanh chiến lược sang lập kế hoạch và kiểm soát thời gian thực.

MES so với ERP

Chức năng chuyên biệt mà một số hệ thống thực thi sản xuất – MES cung cấp ví dụ như hướng dẫn vận hành máy liên quan đến trọng lượng của các thành phần và thời gian của các sự kiện sản xuất, và kiểm soát quá trình bằng  thống kê SPC, không vượt quá các thông số đã đặt.

Nhiều Hệ thống điều hành sản xuất (MES)  cũng bao gồm Lập kế hoạch và Lập kế hoạch nâng cao (APS – Advanced Planning and Scheduling ), tạo ra các bảng lịch trực quan để thể hiện tính khả dụng của máy móc, vật liệu và nhân viên cũng như các hoạt động sản xuất xếp hàng và ngày đến hạn của chúng. Điều này có nghĩa là bất kỳ bảo trì theo kế hoạch, ví dụ, được đánh dấu trong một định dạng trực quan.

Khả năng truy tìm nguồn gốc (Traceability) và khả năng theo dõi phả hệ của MES cũng có thể giúp giảm chi phí tuân thủ quy định bằng cách cung cấp cho nhà sản xuất hồ sơ sản xuất hoàn chỉnh chứa tất cả thông tin cần thiết để chứng minh rằng quy trình đã thành công hoàn toàn.

Đối với hầu hết các nhà sản xuất Discrete Manufacturing việc lên lịch sản xuất, lệnh sản xuất, công thức sản xuất, công đoạn sản xuất và khả năng phân tích chất lượng mà hệ thống ERP cung cấp là quá đủ do vậy không cần xử dụng thêm phần mềm MES.

ERP đang được sử dụng để tạo và quản lý lịch trình cơ bản của nhà máy bao gồm sản xuất, sử dụng vật liệu, giao hàng và vận chuyển, làm cho thông tin trở thành trung tâm của hoạt động. Các mô-đun ERP thường là sự kết hợp giữa sản xuất, chuỗi cung ứng, thương mại đa kênh, xử lý đơn hàng, quản lý hàng tồn kho, nguồn nhân lực, quản lý tài chính và quản lý quan hệ khách hàng theo thời gian thực.

MES được sử dụng để thúc đẩy hoạt động sản xuất, bằng cách quản lý và báo cáo về các hoạt động của nhà máy khi các sự kiện xảy ra.

Lựa chọn hệ thống nào cho doanh nghiệp của bạn ?

Không có danh sách tiêu chuẩn nào để quyết định xem doanh nghiệp của bạn có cần phần mềm MES, hệ thống ERP hay cả hai. Chìa khóa để lựa chọn phần mềm thành công là đảm bảo bạn xác định yêu cầu của bạn và điều quan trọng đối với doanh nghiệp của bạn trước khi chọn phần mềm nào đáp ứng tốt nhất mục tiêu đã đặt ra. Những đơn vị chuyên nghiệp triển khai ERP, hoặc MES cũng sẽ giúp bạn có được cái nhìn rõ ràng hơn khi trình bày giải pháp cho doanh nghiệp của bạn. 

 • Nếu doanh nghiệp cần quản lý toàn cảnh và hợp nhất khách hàng, chuỗi cung ứng, thương mại đa kênh, sản xuất, tài chính kế toán, báo cáo thông minh … thì việc lựa chọn ERP sẽ là ưu tiên hàng đầu (xem 10 điều cần biết về ERP) .
 • Còn đối với các doanh nghiệp cần quản lý chi tiết : An Toàn, Lean, Bảo trì bảo dưỡng chi tiết, OEE, … thì MES sẽ cho bạn 1 cơ sở dữ liệu và ra quyết định chính xác hơn.

[button url=”https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7rzcYetE4NY3WqP-FvLdO1oNkZtl1Rj3PqaST2AIbdFqkBQ/viewform” target=”_blank” color=”green” size=”medium” border=”false” icon=”” btn_content=”TRẮC NGHIỆM – DOANH NGHIỆP ĐÃ SẴN SÀNG LỰA CHỌN ERP”]

scv

66 comments

 • Phone Tracker Free

  March 28, 2024 at 4:11 pm

  When you’re trying to spy on someone’s phone, you need to make sure the software isn’t found by them once it’s installed.

 • Phone Tracker Free

  March 31, 2024 at 1:42 am

  You can use parent management software to guide and supervise children’s behavior on the Internet. With the help of the following 10 smartest parent management software, you can track your child’s call history, browsing history, dangerous content access, apps they install, etc.

 • Phone Tracker

  April 2, 2024 at 5:29 pm

  How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

 • Aurora

  April 29, 2024 at 7:47 pm

  I just couldn’t leave your site prior to suggesting that I really enjoyed
  the standard information a person supply on your guests? Is gonna
  be back often in order to check up on new posts

 • Rosaleen

  April 30, 2024 at 12:36 pm

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
  really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to
  come back later on. Cheers

 • Kelsy

  April 30, 2024 at 12:44 pm

  Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
  posts! Carry on the excellent work!

 • Khandi

  April 30, 2024 at 12:54 pm

  What’s up, all the time i used to check website posts here early in the morning,
  for the reason that i enjoy to gain knowledge of more and more.

 • Shauntrice

  April 30, 2024 at 12:57 pm

  Hi there, I enjoy reading through your post. I like to write
  a little comment to support you.

 • Kathlyn

  April 30, 2024 at 1:02 pm

  My partner and I stumbled over here different website and thought I should check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring
  your web page for a second time.

 • naga169

  April 30, 2024 at 6:06 pm

  I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the excellent works guys I’ve added you
  guys to our blogroll.

 • Letha

  April 30, 2024 at 6:08 pm

  Very rapidly this web page will be famous among all
  blogging people, due to it’s pleasant articles or reviews

 • Lesleyanne

  April 30, 2024 at 6:20 pm

  Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the outstanding work!

 • Sharnae

  April 30, 2024 at 6:27 pm

  Howdy! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through
  some of the posts I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it
  and checking back often!

 • Nikolaos

  April 30, 2024 at 6:39 pm

  Wow, this paragraph is good, my sister is analyzing
  these kinds of things, so I am going to let know her.

 • naga169

  April 30, 2024 at 10:28 pm

  I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me
  to come here and visit more often. Did you hire out a
  developer to create your theme? Excellent work!

 • naga169

  May 1, 2024 at 12:10 am

  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say fantastic blog!

 • Hokicoy login

  May 1, 2024 at 9:57 pm

  You actually make it seem really easy with your presentation but I find this topic to be really one thing
  that I feel I might never understand. It kind of feels too complex
  and very broad for me. I am looking ahead for your subsequent post, I will attempt to get the dangle of
  it!

 • slot88

  May 2, 2024 at 5:08 am

  Terrific article! This is the kind of info that are meant to be shared around the web.

  Shame on the seek engines for not positioning this
  put up upper! Come on over and visit my site . Thanks =)

 • Situs Judi Slot303

  May 2, 2024 at 2:23 pm

  At this moment I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to read additional news.

 • Hokicoy Gacor

  May 3, 2024 at 3:01 am

  I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues with your blog.
  It appears like some of the written text within your content are running off the screen.
  Can someone else please comment and let me know if this is
  happening to them as well? This could be a problem with my
  web browser because I’ve had this happen previously.
  Cheers

 • naga169

  May 3, 2024 at 7:55 am

  Hi! I’ve been following your web site for a while now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the great job!

 • Wyatt

  May 4, 2024 at 2:15 am

  This is my first time pay a quick visit at here and i
  am truly pleassant to read all at alone
  place.

 • agen sabung ayam sv388

  May 4, 2024 at 11:34 pm

  Thank you for some other magnificent article. Where else may just
  anybody get that kind of information in such an ideal means of
  writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the search
  for such information.

 • winning303

  May 5, 2024 at 4:01 am

  I think the admin of this web page is truly working
  hard in favor of his web page, for the reason that here every data is quality
  based stuff.

 • Zack

  May 5, 2024 at 6:07 am

  I think this is among the such a lot important information for me.
  And i’m happy reading your article. However want to observation on some basic things, The website taste is
  perfect, the articles is in point of fact excellent :
  D. Excellent process, cheers

 • naga169

  May 5, 2024 at 9:15 am

  Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally
  different topic but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

 • naga169

  May 5, 2024 at 10:40 am

  Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 • naga169

  May 5, 2024 at 12:52 pm

  Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but
  I had to tell someone!

 • slot303

  May 6, 2024 at 12:21 am

  If you want to grow your knowledge only keep visiting this
  web site and be updated with the most recent news posted here.

 • Hokicoy Daftar

  May 6, 2024 at 3:59 am

  I like the helpful information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 • Luciana

  May 6, 2024 at 8:25 am

  I was curious if you ever considered changing the page layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 • joker123 deposit pulsa indosat

  May 6, 2024 at 1:46 pm

  What’s up everybody, here every person is sharing such experience,
  thus it’s pleasant to read this web site, and I
  used to pay a visit this web site everyday.

 • adu ayam sv388

  May 7, 2024 at 6:46 am

  I think the admin of this web site is genuinely working hard in favor
  of his web site, because here every data is quality based material.

 • joker123 deposit via pulsa

  May 7, 2024 at 7:26 am

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your blog.

  It appears as if some of the written text on your content are running off the screen.
  Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my web browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 • sv388

  May 7, 2024 at 7:40 am

  Hey! I know this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established website like yours
  require a lot of work? I am brand new to writing
  a blog but I do write in my diary every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for new
  aspiring blog owners. Appreciate it!

 • winning303

  May 8, 2024 at 12:23 am

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 • naga169

  May 9, 2024 at 7:06 pm

  bookmarked!!, I love your blog!

 • naga169

  May 11, 2024 at 12:22 am

  I got this website from my buddy who told me on the
  topic of this website and now this time I am visiting this web site and reading very informative posts here.

 • sv388

  May 11, 2024 at 6:55 am

  Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your
  site on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!

 • winning303

  May 11, 2024 at 10:56 am

  Very energetic blog, I enjoyed that bit. Will there be a part 2?

 • naga169

  May 11, 2024 at 12:14 pm

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your
  blog you might be interested in hearing. Either way,
  great site and I look forward to seeing it develop over time.

 • Hokicoy login

  May 12, 2024 at 3:29 am

  Hmm it seems like your site ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what
  I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still
  new to everything. Do you have any tips for novice blog writers?

  I’d really appreciate it.

 • slot88

  May 12, 2024 at 6:08 am

  Your style is really unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

 • Gsa ser link list

  May 12, 2024 at 10:18 am

  It makes sure that SER will not create back links on bad systems, which are spammed to
  death.

  my web site … Gsa ser link list

 • winning303

  May 12, 2024 at 10:30 am

  Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty
  fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 • naga169

  May 12, 2024 at 12:25 pm

  Unquestionably imagine that which you stated. Your favourite reason appeared to be
  at the internet the simplest thing to be mindful of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as other folks think about
  concerns that they just don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the top and also outlined out
  the entire thing with no need side-effects , folks can take a signal.

  Will likely be again to get more. Thanks

 • winning303

  May 13, 2024 at 9:40 pm

  Ahaa, its pleasant dialogue about this post here at this blog, I
  have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 • Hokicoy login

  May 14, 2024 at 2:33 am

  This piece of writing will assist the internet people for building up new website or even a weblog from start to end.

 • Hokicoy Gacor

  May 14, 2024 at 9:22 am

  Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 • Hokicoy login

  May 14, 2024 at 12:48 pm

  Appreciating the persistence you put into your
  blog and detailed information you offer. It’s awesome to come across
  a blog every once in a while that isn’t the same
  old rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • adu ayam sv388

  May 14, 2024 at 4:04 pm

  I go to see daily some web sites and blogs to read posts, but this web
  site offers feature based writing.

 • warung makan

  May 14, 2024 at 4:39 pm

  Hi there would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Sorry for getting off-topic but I
  had to ask!

 • naga169

  May 17, 2024 at 12:07 am

  Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 • naga169

  May 17, 2024 at 10:43 am

  I am regular reader, how are you everybody? This post posted at
  this web site is in fact good.

 • Situs Judi Slot303

  May 17, 2024 at 10:55 am

  of course like your web-site but you need to test the spelling
  on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling
  issues and I in finding it very bothersome to inform the truth nevertheless I’ll certainly come again again.

 • naga169

  May 17, 2024 at 4:22 pm

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re
  working with? I’m going to start my own blog soon but
  I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 • Situs Judi Slot303

  May 18, 2024 at 2:13 pm

  Helpful information. Lucky me I found your site by accident, and I’m shocked why
  this coincidence didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 • joker123 deposit via pulsa

  May 18, 2024 at 7:12 pm

  Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after going through
  some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll
  be bookmarking it and checking back regularly!

 • winning303

  May 18, 2024 at 7:45 pm

  This post provides clear idea for the new
  users of blogging, that really how to do blogging and site-building.

 • bo slot

  May 19, 2024 at 12:14 am

  My spouse and I absolutely love your blog and find many
  of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content available
  for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome blog!

 • naga169

  May 20, 2024 at 2:01 am

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the information you provide here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded
  on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, very good site!

 • Situs Judi Slot303

  May 20, 2024 at 8:17 pm

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 • naga169

  May 21, 2024 at 3:46 am

  Wonderful work! That is the kind of info that should be shared across the internet.
  Disgrace on the search engines for now not positioning this
  post higher! Come on over and discuss with my site .
  Thanks =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Thông tin liên hệ
Liên hệ với chúng tôi
https://suitecloud.vn/wp-content/uploads/2023/07/VN-map.webp
SuiteCloud
Địa chỉ
Hà Nội: Số 1 Lương Yên, Phường Bạch Đằng, Quận Hai Bà Trưng

TP HCM: Republic Plaza, 18E Cộng Hòa, Phường 4, Quận Tân Bình
SuiteCloud online
SuiteCloud's Social links
Cập nhật thông tin về chúng tôi trên mạng xã hội
Thông tin liên hệ
Liên hệ với chúng tôi
SuiteCloud
Trụ sở chính
https://suitecloud.vn/wp-content/uploads/2023/07/VN-map.webp
SuiteCloud online
SuiteCloud's Social links
Cập nhật thông tin về chúng tôi trên mạng xã hội

Copyright by SuiteCloud. All rights reserved.

Copyright by SuiteCloud. All rights reserved.